Съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, както и неотдавнашните заявления на американски правителствени служители показват, че Вашингтон се подготвя за удар срещу Северна Корея.

Това се изтъква в съобщение на официозната новинарска агенция на КНДР, позовавайки се на изказване от севернокорейското външно министерство.

Севернокорейските дипломати са подчертали, че "войнствените изявления на американски политици и ученията, насочени срещу КНДР, предизвикват тревога".

Нови два щатски бомбардировача се присъединиха към ученията в Южна Корея

Нови два щатски бомбардировача се присъединиха към ученията в Южна Корея

И двата самолета идват от американската военновъздушна база в Гуам

От външното ведомство на КНДР изтъкват още, че изявленията на американските официални представители са предупреждение за това, че КНДР трябва да се подготвя за война на Корейския полуостров.

Според севернокорейските дипломати днес имало само един открит въпрос: кога започва войната. От Пхенян увериха, че не желаели въоръжена конфронтация, но няма да бягат от нея.

Южна Корея и САЩ започнаха мащабните си военновъздушни учения

Южна Корея и САЩ започнаха мащабните си военновъздушни учения

Тренировките са свързани с различни сценарии по време на война, включително и симулирани прецизни удари върху фиктивни ядрени цели и ракетни цели

Съвместните американско-южнокорейски учения под наслов "Бдителен ас" започнаха на 4 декември и ще продължат до утре (8 декември). Тези съвмести маневри са най-големите в историята.

Ученията на САЩ и Южна Корея се провеждат на фона на ракетните изпитания на Северна Корея, последното от които беше проведено в края на ноември.