Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предупреди във вторник, че Северът е готов да предприеме действия срещу военните действия на Съединените щати и Южна Корея, тъй като неговите съперници организират съвместни военни учения, включващи американски стратегически активи.

Ким каза още, че Северът ще разглежда всеки опит на САЩ да прихванат ракета, която те ще изстрелят, като "ясно обявяване на война" срещу уединената нация, според Централната новинарска агенция на Северна Корея (KCNA).

"Винаги сме в готовност, за да предприемем подходящи, бързи и всеобхватни действия по всяко време според нашата преценка", каза Ким в изявление на английски език, разпространено от държавните медии, добавяйки, че Северът следи отблизо "неспокойните" военни действия" от Сеул и Вашингтон.

Ким също се противопостави на новинарски репортаж за командващия Индо-тихоокеанското командване на САЩ. Местен вестник съобщи в понеделник, че адмирал Джон Акуилино е предупредил, че ако Северът изстреля междуконтинентална балистична ракета (ICBM) към Тихия океан, САЩ веднага ще я прихванат.

"Това ще се разглежда като ясно обявяване на война срещу КНДР, в случай че такъв военен отговор като прихващане се осъществи срещу нашите тестове на стратегически оръжия, които се провеждат, без да са в ущърб на сигурността на съседните страни в открити води и въздух, които правят не принадлежат към юрисдикцията на САЩ", каза тя.

Пхенян зове ООН да спре провокациите на САЩ и Южна Корея

Пхенян зове ООН да спре провокациите на САЩ и Южна Корея

КНДР предупреждава, че достигнато "изключително опасно ниво"

Ким наскоро заплаши, че Северът може да използва Тихия океан като свой "обстрел" в отговор на съвместни военни учения на САЩ и Юга. Някои наблюдатели казаха, че Северът може да изстреля междуконтинентална балистична ракета по стандартна траектория към Тихия океан.

В отделно изявление външното министерство на Севера поднови призива си към САЩ да спрат съвместните си военни учения с Юга, предупреждавайки, че на Корейския полуостров може да възникне "жесток физически конфликт".

"Международната общност трябва да изпрати ясен сигнал на САЩ и Южна Корея незабавно да спрат военните учения", каза неназованият шеф на отдела за външни новини на министерството.

Припомняме, че изявлението идва, след като официални лица от Сеул и Вашингтон обявиха мащабни военни учения, които ще продължат повече от десет дни - от 13 до 23 март.

Въпреки че САЩ и Южна Корея поясниха, че ученията са отбранителни, Пхенян ги счита за репетиция за инвазия.