Северна Корея призова ООН да настоява за спиране на съвместните военни учения на Сеул и Вашингтон, съобщава "Франс прес".

Заместник-министърът на външните работи на КНДР Ким Сон-гьон предупреди, че ученията и реториката на съюзниците са довели до "изключително опасно ниво".

ООН и международната общност ще трябва решително да призоват САЩ и Южна Корея незабавно да прекратят провокативните си изказвания и съвместните си военни учения, настоя той.

Изявлението идва, след като в петък официални лица от Сеул и Вашингтон обявиха мащабни военни учения, които ще продължат повече от десет дни - от 13 до 23 март.

Въпреки че САЩ и Южна Корея поясниха, че ученията са отбранителни, Пхенян ги счита за репетиция за инвазия.

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Пхенян показа мускули на съседите си

Освен това Сеул и Вашингтон проведоха и комбинирано въздушно учение с американски бомбардировач с далечен обсег на действие и южнокорейски изтребител, като това беше последната от поредицата им съвместни маневри през последните седмици.

"Безотговорните действия" на съюзниците само ще доведат регионалната ситуация "до много критична и неконтролируема фаза", предупреди Ким.

КНДР обвини Вашингтон за срив на международните системи за контрол на въоръженията и подчерта, че ядрените оръжия на Пхенян са "най-сигурният начин" за гарантиране на баланса на силите в региона.

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Обвини съюзническите страни в повишаване на напрежението в региона