Северна Корея може да изстреля тестово междуконтинентални балистични ракети под нормален ъгъл и да проведе седмия си ядрен опит тази година, за да усъвършенства своите ядрени и ракетни способности. За това предупредиха южнокорейски законодатели, позовавайки се на разузнавателни данни, съобщава "Ройтерс".

Досега живеещата в изолация КНДР е провеждала изпитания на междуконтинентални балистични ракети на високи траектории, но вече има способности за изстрелването им под нормален ъгъл, което може да направи, за да окаже натиск върху Съединените щати, заявиха законодателите след брифинг на Националната разузнавателна служба на Сеул.

Освен това има вероятност тази година Северна Корея да изстреля шпионски сателит в съответствие с предишните ѝ предупреждения, отбеляза Ю Сан-бум, член на парламентарната комисия по разузнаването.

Северна Корея е готова за ядрен опит скоро

Северна Корея е готова за ядрен опит скоро

Предупреждение от Юга

В последните месеци се засилват опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

Северна Корея твърди, че има суверенно право да разработва ядрени оръжия за самоотбрана и че те са необходими за защита на страната пред международните заплахи.

През април 2022 г. КНДР обеща да развива ядрените си сили "с възможно най-бърза скорост". Лидерът на страната Ким Чен-ун вече обеща да ускори развитието на ядрения арсенал на страната си.

САЩ наблюдават КНДР за нов ядрен опит

САЩ наблюдават КНДР за нов ядрен опит

Работи се в тясно сътрудничество със съюзниците