Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че армията на страната трябва да е готова да действа превантивно, за да се противопостави на нарастващите ядрени заплахи, съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦНА).

По време на среща с командирите на корейската армия севернокорейският лидер заяви, че страната и партията трябва "уверено да поддържат абсолютното превъзходство на революционните въоръжени сили и постоянно да ги развиват, за да възпират и осуетяват превантивно и внимателно всички опасни опити и заплашителни действия, включително все по-нарастващите ядрени заплахи от страна на враждебни сили".

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Нощният военен парад показа и най-голямата и най-нова междуконтинентална балистична ракета

Според Ким Чен-ун "само огромната настъпателна сила, огромната военна мощ, която никоя друга сила в света не може да притежава, е спасителен пояс за гарантиране на сигурността на страната, населението и бъдещите потомци".

По-рано Ким Чен-ун обеща да изгради ядрения потенциал на Пхенян "с най-бързи темпове". Той заяви, че КНДР ще се подготви внимателно, за да може по всяко време да прибегне до ядрено "възпиране".

Севернокорейският лидер заяви, че основната цел на ядрените оръжия е "възпиране на войната", но отбеляза, че "нашите ядрени оръжия не могат да се ограничат единствено до предотвратяване на война".

Япония е срещу ядрената програма на Северна Корея

Япония е срещу ядрената програма на Северна Корея

Напрежение в региона

Той предупреди, че всички сили, които се стремят към военна конфронтация, "ще престанат да съществуват", като повтори, че Северът е "напълно готов" да изпълнява мисията си за ядрено възпиране по всяко време.