Япония смята развитието на ядрената ракетна програма на КНДР за напълно неприемливо и заедно със САЩ и Южна Корея ще се стремят към пълна денуклеаризация на страната. Това заяви генералният секретар на японския кабинет Хироказу Мацуно, цитиран от АП.

"Развитието на ядрената ракетна програма на Северна Корея е напълно неприемливо. След като положихме всички усилия да съберем и анализираме информация, ще продължим тясното сътрудничество между Япония и САЩ, както и между Япония, САЩ и Южна Корея, насочено към пълната денуклеаризация на Северна Корея", каза Хироказу Мацуно.

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Нощният военен парад показа и най-голямата и най-нова междуконтинентална балистична ракета

Коментирайки парада, проведен в Пхенян по случай 90-годишнината от създаването на Корейската народна армия, Мацуно заяви, че японската страна в момента анализира съответната информация, като подчерта, че Япония следи с голяма загриженост действията на Северна Корея, включително развитието на нейната ядрена ракетна програма.

На 25 април КНДР проведе военен парад по случай 90-годишнината от създаването на Корейската народна армия. В понеделник вечерта през централния площад на Пхенян преминаха хиляди войници, както и колони с различно военно оборудване, включително танкове и множество ракетни установки.

Северна Корея подготвя военен парад за важна годишнина

Северна Корея подготвя военен парад за важна годишнина

90-та годишнина от основаването на Севернокорейската народна революционна армия

Към края на тържеството бяха показани междуконтиненталните балистични ракети Hwasong-15 и Hwasong-17. Според японски и южнокорейски военни доклади последният е бил тестван през март.