Северна Корея е провела успешно тест за проверка на характеристиките на нов тип стратегическа оръжейна система, според нейните държавни медии в петък.

KCNA каза, че важният тест е предоставил сигурна научно-техническа гаранция за разработването на друга система от нов тип стратегическо оръжие.

Наблюдатели казаха, че Северът може да е тествал двигателя с висока тяга, за да усъвършенства технологиите за разработване на нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво (ICBM).

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун ръководи теста, изразявайки очакване, че ще бъде направено още едно стратегическо оръжие от нов тип в най-кратък период от време.

КНДР изстреля стотици артилерийски снаряди към морето

КНДР изстреля стотици артилерийски снаряди към морето

Част от снарядите са паднали в буферната морска зона

"Резултатите от теста научно и ясно показаха, че всички технически показатели, включително тягата на двигателя, специфичния импулс, функцията на горене, продължителността и функцията за управление на вектора на тягата, са равни на проектните стойности и доказаха неговата надеждност и стабилност", добави той.

Ким също високо похвали служители в Академията на отбранителните науки за това, че са успешно решили още един важен проблем при постигането на най-приоритетните задачи по петгодишен план, определен на конгреса на Работническата партия през януари миналата година.

По време на конгреса на партията, Северът изложи планове за усъвършенстване на своите оръжия, включително разработване на тактически ядрени оръжия, хиперзвукови плъзгащи бойни глави, ядрени подводници и разузнавателни спътници, наред с други.

Пхенян извърши безпрецедентен брой изстрелвания на балистични ракети тази година на фона на нарастващи опасения, че може да извърши ядрен опит.

МААЕ се зарече да спре ядрената програма на Северна Корея

МААЕ се зарече да спре ядрената програма на Северна Корея

Гроси споделя загрижеността на международната общност