Северна Корея изстреля балистична ракета по посока на Японско море. Това съобщи в четвъртък агенция Йонхап, като се позова на южнокорейската армия.

Това е 24-то севернокорейско ракетно изпитание от началото на годината и поредно за тази седмица. Последното беше на 4 октомври.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира поредната провокация.

Той призова Северна Корея да започне диалог, като каза, че нейните провокативни действия ще доведат само до засилено осъждане и изолация.

Първият американски дипломат каза, че Северът също ще се сблъска с по-големи последици от международната общност, ако продължи да предприема подобни действия.

"Ние вярваме, че Северна Корея би била много по-добра, ако не само се въздържа от тези действия, но и действително участва в диалог, каза Блинкън на съвместен брифинг с чилийския си колега в Сантяго. Мисля, че това, което виждаме, е, че ако продължат по този път, това само ще увеличи изолацията, ще увеличи стъпките, които се предприемат в отговор на техните действия", добави той.

Припомняме, че във вторник президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с японския премиер Фумио Кишида категорично осъди изстрелването на балистична ракета с голям обсег от Северна Корея.

САЩ и Япония осъдиха последния ракетен тест на КНДР

САЩ и Япония осъдиха последния ракетен тест на КНДР

За първи път от 5 години се случва над японска територия

"Лидерите съвместно осъдиха ракетния тест на КНДР по най-категоричен начин, признавайки изстрелването като опасност за японския народ, дестабилизиращо за региона и явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", се казва в прессъобщение.

Припомняме, че призивът дойде, след като Северът изстреля балистична ракета със среден обсег (IRBM) над японска територия във вторник. Това се случва за първи път от 2017 г. насам. Беше подобрен рекордът за най-голямо хоризонтално разстояние, достигано някога от севернокорейска ракета със среден или по-голям обсег.

Военни самолети на Южна Корея и САЩ проведоха съвместни бомбардировъчни учения в отговор на ракетния тест.

По данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея в ученията са участвали четири южнокорейски изтребителя F-15K и американски изтребители F-16. Един от самолетите F-15K е извършил прецизна бомбардировъчна маневра, изстрелвайки съвместни боеприпаси за директна атака (JDAM) по виртуална цел на полигон на остров Джикдо.

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

ЕС скастри Пхенян за неоправданата агресия