Северна Корея е изстреляла две балистични ракети край източното си крайбрежие, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на южнокорейската армия.

Бреговата охрана на Япония също съобщи за предполагаемо ракетно изпитание.

Новината идва в момент, когато Сеул и Вашингтон провеждат съвместни военноморски учения във водите край източното крайбрежие на Южна Корея с участието на американски самолетоносач.

Очаква се вицепрезидентът на САЩ Камала Харис да пристигне в столицата на Южна Корея утре след посещение в Япония.

Пхенян пак изстреля ракета

Пхенян пак изстреля ракета

Напрежение на полуострова

Това е поредното изпитание на балистична ракета на КНДР през последните дни. В неделя Пхенян отново изстреля ракета към морето край източното си крайбрежие.

От 2006 г. Северна Корея е подложена на санкции на ООН, които Съветът за сигурност непрекъснато и единодушно засилва през годините в опит да прекрати финансирането на нейните програми за ядрени оръжия и балистични ракети.

Пхенян отхвърля резолюциите на ООН като нарушение на нейното суверенно право на самоотбрана и изследване на космоса и определя военните учения на САЩ и Южна Корея като доказателство за техните враждебни намерения.

В последните месеци се засилват и опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

Южна Корея очаква ядрен опит на КНДР между 16 октомври и 7 ноември

Южна Корея очаква ядрен опит на КНДР между 16 октомври и 7 ноември

Датата вероятно ще бъде определена от събитията в Китай и САЩ

По-рано днес южнокорейски източници съобщиха, че първият ядрен опит на Северна Корея от 2017 г. насам, ако такъв се осъществи, вероятно ще се случи между 16 октомври и 7 ноември.

Миналата седмица председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея генерал Ким Сон-кюм предупреди, че ако Северна Корея прибегне до използване на ядрени оръжия, подобен ход ще я остави "без сценарий за оцеляване на режима й".

Коментарът му дойде, след като на 9 септември Северна Корея прие закон, потвърждаващ правото й да нанася превантивни удари с ядрени оръжия, за да се защити при установяване на предстояща атака от всякакъв вид, насочена срещу ръководството на Северна Корея и командването на нейните ядрени сили.