Северна Корея отмени решението си да изтегли служителите си от офиса за връзка в Кесон, като изпрати някои служители обратно на работа, коментира Южна Корея след обрат, който настъпи след като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да не налага допълнителни санкции на КНДР, съобщава "Ройтерс".

В петък Северна Корея заяви, че напуска офиса си, само часове след като САЩ наложиха първите нови санкции, след втората среща на върха между Тръмп и Ким.

Офисът за връзка в Кесон, Северна Корея, бе открита през септември и е едно от ключовите събития, в подобряване на отношенията между Северна Корея и Южна Корея през изминалата година.

КНДР напуска офиса за връзка с Южна Корея в Кесон

КНДР напуска офиса за връзка с Южна Корея в Кесон

Това бе възможност двете страни да общуват редовно за първи път след Корейската война

Тръмп заяви в петък, че е решил да не налага нови широкомащабни санкции срещу Северна Корея, което според експертите може да се окаже усилие за намаляване на напрежението.

Северна и Южна Корея проведоха консултация в офиса за връзка в понеделник и ще продължат да работят както обикновено, след като членовете на севернокорейския екип казаха на Юга "започваме нашата смяна както обикновено днес".

Около четири или пет служители от Северна Корея се появиха на работа в офиса в понеделник - около половината от обичайния персонал, но никой от по-висшите служители не е сред тях, съобщава Южна Корея.

Десетки южнокорейски служители пристигнаха в офиса за връзка по-рано в понеделник в опит да запазят крехките отношения с Пхенян.

Анализаторите смятат, че продължаващото присъствие на севернокорейците в офиса за връзка вероятно отразява удовлетворението на Пхенян от решението на Тръмп да не налага повече санкции.

Няма признаци Северна Корея да се готви за изстрелване на ракети

Няма признаци Северна Корея да се готви за изстрелване на ракети

Нецелесъобразно е разузнавателните органи да коментират всяко медийно съобщение