Държавните медии на Северна Корея в събота се нахвърлиха срещу японския премиер Шиндзо Абе като "дебил и политическо джудже" за това, че нарече най-новия тест на Пхенян с реактивна система за залпов огън - балистична ракета и предупреди, че може да види истинска много скоро, съобщава "Ройтерс".

Северна Корея изстреля два снаряда с малък обсег в морето край източния си бряг в четвърти тест на системата си, като севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази "голямо удовлетворение" от последния тест.

След стрелбата на Пхенян, Абе заяви в четвъртък, че изстрелването на ракети в Северна Корея представлява заплаха за Япония и международната общност и че Токио ще наблюдава ситуацията със своите партньори.

"Може да се каже, че Абе е единственият идиот в света и най-глупавият човек, известен някога в историята, тъй като той не успява да различи ракета от система за залпов огън, докато гледа съпровождания със снимки доклад", коментира севернокорейската агенция KCNA, позовавайки се на заместник генерален директор на министерството на външните работи на Севернокорейско министерство.

КНДР изстреля две балистични ракети
Обновена

КНДР изстреля две балистични ракети

Японската брегова охрана също потвърди, че Северна Корея е изстреляла ракета

"Абе може да види каква е истинската балистична ракета в недалечното бъдеще и под носа му ... Абе не е нищо друго, освен перфектен дебил и политическо джудже без паралел в света."

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН забраняват на Северна Корея да стреля с балистични ракети и да използва такава технология, но Северна Корея отхвърля ограничението като нарушение на правото за самозащита.

В началото на ноември Пхенян разкритикува японския премиер, след като Токио заяви, че тестът на Северна Корея за това, което тя нарича "свръх големи реактивни системи за залпов огън" на 31 октомври, вероятно са балистични ракети, нарушаващи санкциите на ООН.

Последните ракетни тестове и засилената реторика в крайния срок, който Ким определи за САЩ, за да покажат гъвкавост в преговорите за ядрено разоръжаване.

Миналия месец Пхенян съобщи, че е изпробвал "нов тип" балистична ракета, изстреляна от подводници - потенциална промяна на стратегическата игра.

Ким Чен-ун лично наблюдавал теста на реактивна система за залпов огън

Ким Чен-ун лично наблюдавал теста на реактивна система за залпов огън

Лидерът на КНДР е доволен от изпитанието