Северна Корея обяви, че под личното ръководство на вожда Ким Чен-ун успешно е изпробвала ракетен двигател с твърдо гориво, който увеличава мощността на балистичните ѝ ракети, съобщава "Ройтерс".

Ако новината се потвърди, това ще означава, че Пхенян продължава да работи в ускорени темпове по програмата за междуконтинентална балистична ракета, без да се съобразява със санкциите на ООН, които забраняват тази дейност.

Ким отбелязал "с голямо задоволство, че успешният тест е помогнал да се увеличи мощността на балистичните ракети, способни безмилостно да ударят вражеските сили".

Миналата седмица Северна Корея обяви, че е извършил успешен симулационен тест с повторно навлизане в атмосферата на балистична ракета и че страната скоро ще изпробва балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

Пхенян по-рано е изстрелвал ракети с голям обсег с течно гориво, но се смяташе, че няма капацитет да построи ракети с голям обсег или междуконтинентални ракети с твърдо гориво.

Северна Корея е изстрелвала пробно ракети с малък и среден обсег, но не и междуконтиненталната балистична ракета КN-08, която се предполага, че разработва.