Северна Корея излезе с ново предупреждение ден, след като обяви планове за трети ядрен тест, съобщава БиБиСи.

В съобщение на КНДР се казва, че правителството ще предприеме „физически контрамерки", ако Южна Корея се присъедини към санкциите, които бяха гласувани тази седмица от Съвета за сигурност на ООН.

Второто предупреждение само в рамките на два дни е изготвено в съобщение на Комитета за мирно обединение на бащината земя, публикувано от агенция KCNA.

Ако куклената група предатели вземе директно участие в санкциите на ООН, КНДР ще предприеме физически контрамерки срещу нея", пояснява се в съобщението, като се има предвид участието на Южна Корея.

Санкциите означават война и обявяване на война срещу нас", допълва се още.

Междувременно КНДР не се смята вече за обвързана с Декларацията за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, одобрена през 1992 г.

САЩ осъдиха съобщенията на Пхенян за трети ядрен тест, като Белият дом обяви, че не са нужни провокации.

Северна Корея проведе два ядрени теста през 2006 и 2009 година. Не се съобщава кога ще бъде проведен третото ядрено изпитание.

Преди няколко дни Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която осъжда действията на КНДР през декември, които доведоха до изстрелване на ракета, извела първия сателит на страната в орбита. Резолюцията включва и нови санкции срещу Пхенян.

КНДР се защити като заяви, че опитът през декември е имал за цел да изпрати сателит в орбита, докато Южна Корея и САЩ твърдят, че това е чист опит да се тества балистична ракета с далечен обсег на действие.