Председателят на парламента на Полша се разграничи от плановете за спиране на правото на убежище, обявени от премиера Доналд Туск, съобщава "Ройтерс".

Някои членове на управляващата коалиция се безпокоят, че тези мерки могат да нарушат конституцията и международното право.

Миграцията е на първо място в дневния ред в Полша от 2021 г., когато голям брой хора - главно от Близкия изток и Африка, започнаха да се опитват да преминат нелегално границата с Беларус. Тогава Варшава и Европейският съюз обявиха, че мигрантската криза е организирана от Минск и неговия съюзник Русия.

На свой ред Русия и Беларус отрекоха обвиненията.

Въпросът очевидно ще играе важна роля в президентските избори, които ще се проведат през май догодина. Туск възприе твърда позиция, която има широка обществена подкрепа, но беше разкритикувана от защитници на човешките права.

Полша временно спира правото на убежище заради напрежението на границата с Беларус

Полша временно спира правото на убежище заради напрежението на границата с Беларус

Туск каза, че ще представи стратегията за миграцията на заседание на правителството на 15 октомври

В събота по време на конгрес, организиран от неговата Гражданска коалиция - най-голямата формация в правителството, министър-председателят обяви, че Полша планира временно да спре правото на убежище и обеща да отхвърли всякакви миграционни политики на Европейския съюз, които Варшава смята, че подкопават нейната сигурност.

По-късно той посочи в социалната мрежа X, че Финландия е въвела законодателство за временно спиране на молбите за убежище през май.

Въпреки това днес председателят на парламента Шимон Холовня - лидер на дясноцентристката партия "Полша 2050", която е част от правителството, се присъедини към левицата, като подчерта, че Туск говори само за Гражданската коалиция и мерките не са били обсъждани с коалиционните партньори.

"Ние сме на мнение, че правото на убежище е "свещено" в международното право и произтича от конвенции, ратифицирани от Република Полша", изтъкна той в публикация във Фейсбук и добави, че подобно спиране може да се осъществи само при извънредно положение.

"Никоя тактическа цел не може да включва предателство на нашите ценности, защото завършва с превръщането ни в "по-малкото зло", категоричен бе Холовня.

Полша разрешава използване на оръжие срещу мигранти на границата с Беларус

Полша разрешава използване на оръжие срещу мигранти на границата с Беларус

Поляците одобряват закона, но активисти се опасяват от злоупотреба със сила