Полша увеличава броя на войниците на границата си с Беларус до около 10 000, каза министърът на отбраната в понеделник, докато страната се опитва да спре нарастването на миграцията, за което обвинява Минск, съобщава "Ройтерс".

Стотици хора от места като Ирак, Афганистан и Африка се опитват да пресичат незаконно границата всеки ден, а Полша засили сигурността в региона, отхвърляйки критиките, че се отнася нечовешко към мигрантите.

"Увеличаваме броя на войниците, помагащи на граничната охрана", написа Мариуш Блашчак в Туитър. "Скоро около 10 000 войници от 12-а, 16-та и 18-та дивизия ще бдят за сигурността на границата".

Граничната охрана коментира, че през почивните дни групи от около 60 или 70 мигранти два пъти са се опитали да си пробият границата и двама полски войници са ранени.

Полша удвои броя на войниците на границата с Беларус

Полша удвои броя на войниците на границата с Беларус

Засилени мерки за сигурност в условията на скок на миграцията

"В резултат на тези събития двама полски войници бяха хоспитализирани, единият беше ударен в лицето с камък, а другият с клон", каза говорителят на Граничната охрана Анна Михалска на пресконференция. "Тези хора не са в опасност, напуснали са болницата."

Европейската комисия и Варшава казват, че потокът от мигранти е организиран от Беларус в опит да окаже натиск върху Европейския съюз заради санкциите, наложени на Минск. Беларус отрече.

Полша обяви извънредно положение в региона и планира да построи стена на границата.

Полският парламент също прие законодателство, за което защитници на правата на човека твърдят, че има за цел да легализира отблъскването на мигранти през границите му в нарушение на ангажиментите на страната по международно право.

Германия увеличава полицаите по границата с Полша, за да ограничи притока на мигранти

Германия увеличава полицаите по границата с Полша, за да ограничи притока на мигранти

Този път мигрантите са изпращани от Беларус