"Амнести Интернешънъл" обвини водената от Саудитска Арабия коалиция, биеща се срещу бунтовниците в Йемен, че използва забранени касетъчни боеприпаси в ударите по жилищни райони.

Произведени в Бразилия боеприпаси са изстреляни на 15 февруари при атака в три жилищни квартала и земеделски площи в провинция Саада в Северен Йемен. Районът е крепост на шиитските бунтовници хуси, се посочва в изявление на организацията, цитирано от Агенция "Франс прес".

При атаката са ранени двама души, допълват от "Амнести". Организацията информира също, че коалицията е използвала касетъчни боеприпаси през октомври 2015 г. и май миналата година.

Коалицията абсурдно оправдава използването на касетъчни боеприпаси, твърдейки, че това е в съответствие с международното право, въпреки конкретни доказателства за щетите за цивилните, обхванати от конфликта, коментира директорът на "Амнести" в регионалния офис в Бейрут.

Касетъчните боеприпаси по своята същност са безразборни оръжия, които нанасят непоправима вреда върху живота на цивилните.

"Амнести Интернешънъл" призова Бразилия да се присъедини към Конвенцията за касетъчните боеприпаси и Саудитска Арабия и членовете на коалицията да спрат напълно употребата им.

Отделно, "Хюман Райтс Уоч" през декември обвини коалицията, че е изстрелвала произведени в Бразилия ракети, съдържащи незаконни боеприпаси близо до две училища в Саада. Тогава бяха убити двама цивилни, а шестима бяха ранени, включително едно дете.

Това става само ден, след като Саудитска Арабия се присъедини към САЩ и Бразилия във въздържането от гласуване на Генералната Асамблея на ООН, където мнозинството одобри международната забрана за употребата на касетъчни бомби.

Оръжията могат да съдържат десетки малки експлозиви, които се разпръсват на големи площи. Те често продължават да убиват и осакатяват цивилни доста, след като са пуснати.

Водената от Саудитска Арабия коалиция, която бе подложена на продължителни критики заради цивилните жертви в Йемен, призна, че през декември е използвала ограничено количество произведени във Великобритания касетъчни бомби. Обяви обаче, че е спряла употребата им.

Конфликтът в Йемен е отнел живота на 7400 души. 40 000 са били ранени, откакто коалицията се намеси на страната на правителството през март 2015 г., по данни на ООН.