„Хизбула", което в превод означава „Партия на Аллах", се появява в Ливан в началото на 80-те години на ХХ в. и се превръща в главното радикално ислямско движение в региона.

То има за цел да изгони израелските войски от Ливан, съобщава БТА. През май 2000 г. „Хизбула" постига една от основните си цели, отчасти поради успехите на военното си крило, а именно израелската армия да се изтегли след 20-годишна окупация от Южен Ливан.

„Хизбула" е основана от група духовници през 1982 г. след израелската инвазия в Ливан.
Вдъхновена от успеха на иранската революция, партията започва да мечтае да превърне Ливан от страна с различни вероизповедания в ислямска държава по ирански образец.

Политическата риторика на „Хизбула" се изразява главно в призиви за унищожаване на държавата Израел. Според нея цялата територия на Палестинската автономия е окупирана, а Израел няма право на съществуване.

Дълго време Хизбула е подкрепяна от Иран, откъдето я снабдяват с оръжие и пари.
В началото на създаването си „Хизбула" подържа контакт с контингент на Иранската революционна гвардия от около 2000 гвардейци, разположен в долината Бекаа в Ливан, изпратен през 1982 г., за да подкрепи съпротивата срещу Израел.

С увеличаването на нападенията на „Хизбула" срещу цели в южен Ливан, се засилва и иранската военна помощ.
Движението възприема и тактиката за отвличане на западни заложници, действайки чрез многобройни специализирани бойни групи като Организацията за революционна справедливост и Организацията на потиснатите в света.

В продължение на много години „Хизбула" е синоним на терор, самоубийствени атентати и отвличания. През 1983 г. при самоубийствено нападение на бойци, присъединили се към „Хизбула", в Бейрут загиват 241 американски морски пехотинци.

За две десетилетия „Хизбула" се развива и към момента разполага с хиляди обучени бойци, с представители в парламента, както и с динамична социална програма, подпомогнала хиляди ливанци, сред които много шиити.

В началото водачите на „Хизбула" налагат стриктни правила за ислямско поведение в градовете и селата в южната част на страната - стъпка, която обаче не се одобрява масово от гражданите в района. Партията предупреждава, че нейните ислямски възгледи не бива да се възприемат от ливанците като намерение за налагане на ислямско общество.

„Хизбула" фигурира в списъка на САЩ на терористичните организации, а през март 2005 г. Европейският парламент също обявява организацията за терористична. Правителството в Бейрут обаче смята „Хизбула" за национално съпротивително движение.

Партията е популярна сред шиитите, които съставляват близо 40% от 3-милионното население на Ливан.
На изборите през 2005 г. заедно с шиитското политическо движение Амал Хизбула спечелва общо 35 депутатски места в парламента.
Организацията обаче не се приема еднакво радушно от различните общности в Ливан. Християните например я обвиняват в опити за дестабилизиране на страната.