Един от най-издирваните мъже в Италия, мафиотът Роко Морабито, кацна в Рим, след като беше екстрадиран от Бразилия, където се укриваше, съобщи Би Би Си.

Известен като "кокаиновия крал на Милано", Морабито беше арестуван през май миналата година при съвместна операция на бразилската и италианската полиция.

55-годишният мафиот ще изтърпи 30-годишна присъда затвор за трафик на наркотици.

Мафиотският бос е прекарал десетилетия в бягство, използвайки фалшива самоличност в Южна Америка.

Миналата година полицията най-накрая го проследи в Жоао Песоа, пристанищен град в североизточна Бразилия, където беше арестуван заедно с друг член на мафиотската групировка 'Ндрангета - Винченцо Паскино. Той е осъден на 17 години затвор за трафик на наркотици.

Роко Морабито е роден в Калабрия, Южна Италия, в семейството на Джузепе Морабито, ръководител на мафиотската банда Ндрангета в градчето Африко. През 2004 г. Джузепе е арестуван и управлението на компанията се поема от сина му.

Престъпната мрежа контролира по-голямата част от трафика на кокаин в Италия и извън нея.

Като млад Морабито се прочува като успешен наркотрафикант в Милано, организирайки ключови маршрути за контрабанда на кокаин от Южна Америка в този италиански град.

Скоро той попада в полезрението на полицията, която го поставя под наблюдение.

На записите от видеонаблюдението се вижда как Морабито се опитва да уреди сделки за повече от един тон кокаин от Южна Америка, но скоро след това мафиотът изчезва. Полицията смята, че той е избягал в Бразилия, където е живял под фалшивото име Франсиско Капелето.

Оттам се премества в съседен Уругвай, където живее в курорта Пунта дел Есте в продължение на поне 13 години.

В Уругвай Морабито наема луксозна вила, която украсява с произведения на изкуството. Според съседите той карал скромна кола и никой не предполагал за богатството му, докато не организирал помпозно парти за рождения ден на дъщеря си.

Гангстерът - беглец отново попада в полезрението на полицията, когато записва дъщеря си в училище с истинското ѝ име. През 2017 г. той се скарва със съпругата си и се премества в хотел в Монтевидео, столицата на Уругвай. Тогава се намесва полицията.

По време на ареста у Морабито са открити пистолет, 13 мобилни телефона и 150 паспортни снимки в различни варианти.

През 2019 г., след като прекарва две години в затвора в очакване на екстрадиция в Италия, той избягва заедно с още трима затворници през дупка в покрива.

В рамките на ръководена от Интерпол многонационална полицейска операция, насочена към борба с "Ндрангета", през 2021 г. той най-накрая е проследен до хотел в град Жоао Песоа.

Миналата седмица федералният върховен съд на Бразилия разреши екстрадирането му в Италия.