Федералната полиция в Бразилия е арестувала Роко Морабито, италиански наркобос беглец, свързан с влиятелната престъпна банда "Ндрангета", подчертавайки нарастващото значение на Бразилия в свързаната с Европа търговия с кокаин, отбелязва "Ройтерс".

Морабито е бил арестуван в хотелска стая в североизточния крайбрежен град Жоао Песоа, заедно с други двама чужденци, се казва в изявление на бразилското министерство на правосъдието. Един от чужденците е друг италиански беглец, без да се предоставя допълнителна информация.

Спецоперация в Европа срещу италианската мафия "Ндрангета"

Спецоперация в Европа срещу италианската мафия "Ндрангета"

Включително в Германия, Испания и Румъния

В отделно изявление бразилската полиция уточни, че Морабито е бил арестуван в Уругвай през 2017 г., след 22 години бягство от италианското правосъдие. Той избяга от затвора в Уругвай през 2019 г., когато бразилските власти започнаха да го разследват.

Бразилската полиция допълни, че представители на италианската полиция са пътували до Бразилия за ареста и са участвали в операцията.

"(Морабито) e смятан за втория най-издирван престъпник в Италия и обвинен в съпричастност с "Ндрангета", разглеждана за една от най-големите и влиятелни престъпни организации в света", отбелязаха от правосъдното министерство.

То добави, че Морабито вече е осъден на 30 години затвор в Италия.

Италианската полиция арестува 45 души при акции срещу „Ндрангета”

Италианската полиция арестува 45 души при акции срещу „Ндрангета”

Разследването е продължило 3 години...

През последните години Бразилия се превърна в ключов играч в трансатлантическата наркотърговия, като нейните престъпни групи са обвързани с италиански, холандски и балкански играчи, за да прехвърлят рекордни количества кокаин в Европа, привлечени от високите цени и нарастващото търсене.

Арестът на Морабито в североизточната част на Бразилия също намеква за нарастваща тенденция при доставките на кокаин от по-бедния регион на страната заради нарастващия контрол в големите пристанища в Югоизточна Бразилия.

"Ндрангета" е със седалище в южната област Калабрия, пръста на италианския ботуш, и надмина сицилианската мафия "Коза Ностра", за да стане най-влиятелната мафиотска групировка в страната - и една от най-големите престъпни банди в света.

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

След разбиването на "Коза Ностра" дойде времето и на калабрийската мафия