Взрив на кола-бомба в Багдад погуби 26 човека, връщащи се от празнична служба в християнската църква на квартал Дора, предаде „Би Би Си".

Най-малко 38 души са били ранени, съобщават от полицията и потвърждават, че повечето от жертвите са християни. Адската машина е избухнала в паркиран близо до църквата автомобил в момент, когато поклонниците са се прибирали по домовете си.

Няколо часа по-рано друг взрив в града отне живота на 11 души и рани 21, съобщи говорител на местните сили за сигурност.

Все още никой не е поел отговорност за кървавото нападение. От съображения за сигурност празничните служби по случай Коледа бяха отменени в цялата страна.

Християните в Ирак наброяват близо 900 000 души, а нападенията над църкви започнаха почти веднага след падането на Саддам Хюсейн през 2003 г. Преди четири години въоръжен мъж нахлу в католически храм в иракската столица, убивайки повече от 50 човека.

От началото на годината при различни терористични нападения в Ирак са загинали повече от 7000 цивилни. Това е най-големият брой жертви от 2008 г., когато страната отново бе залята от вълни на насилие.

В неделя премиерът на страната Нури ал-Малики обяви, че освен вътрешните борби между основните религиозни групи в страната, основен принос за тази кървава година има и задълбочаването на конфликта в съседна Сирия, който подхранва тероризма в региона.