Джордж Буш младши, Кондолийза Райс, а сега и Колин Пауъл: все повече републиканци се дистанцират от Доналд Тръмп, констатира Дойче веле. Пауъл обяви, че няма да гласува за него на предстоящите избори: "Той лъже през цялото време."

Този факт не е изненадващ, но все пак е многозначителен: бившият генерал и външен министър Колин Пауъл разкритикува остро президента Тръмп тъкмо сега, когато хиляди американци протестират срещу расизма. Причината: агресивните му изказвания относно протестите. Пауъл обяви, че на изборите през ноември ще подкрепи кандидата на Демократическата партия Джо Байдън.

"Тръмп се отдалечи от конституцията на САЩ"

83-годишният Пауъл е републиканец също като Тръмп. По времето на първия мандат на Джордж Буш младши (2001-2005) той беше външен министър. "Ние имаме конституция и всички трябва да я спазват. А нашият президент се отдалечи от нея", каза той пред телевизия CNN. "Той лъже през цялото време; още в деня на избирането си започна да лъже", каза още Пауъл по адрес на Тръмп.

Гневният отговор на президента не закъсня. "Дървенякът Колин Пауъл е отговорен за това, че се замесихме в катастрофалните войни в Близкия изток. Не беше ли Пауъл този, който твърдеше, че Ирак имал оръжия за масово унищожение? Такива нямаше, но въпреки това се тръгна на война", написа в Туитър американският президент Тръмп. И както често досега засегна болезнен нерв в американското общество. Обвиненията срещу Пауъл по повод войната в Ирак, действително, не са без основание. Но самият Доналд Тръмп още през 2002 година беше сред онези, които подкрепяха похода на САЩ срещу Саддам Хюсеин.

Фактът, че Тръмп избра Туитър като сцена за публичната си разправа с Пауъл се дължи на следното: Колин Пауъл е чернокож, а и се ползва все още с голямо уважение в консервативно-военните кръгове на САЩ.