В събота сутринта се случиха най-малко две катастрофи на руски военни самолети в района на Брянск: регионалните власти потвърдиха, че хеликоптер Ми-8 се е разбил в град Клинци, а ТАСС съобщи, позовавайки се на службите за спешна помощ за катастрофа на изтребител Су-34. Руските медии обаче писаха за още две катастрофи - за още един хеликоптер Ми-8 и изтребител Су-35, но тази информация не е официално потвърдена.

Данните, че не два, а четири самолета са паднали в един ден в руската Брянска област, се появяват само в медиите и телеграм каналите, а не се потвърждават от официални източници.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк коментира инцидентите като логично развитие на ситуацията в самата Русия, като по традиция Украйна не поема отговорност за случилото се.

Хеликоптер Ми-8 и самолет СУ-34 се разбиха в Брянска област
Обновена

Хеликоптер Ми-8 и самолет СУ-34 се разбиха в Брянска област

На този етап няма информация за съдбата на екипажа

Руският вестник "Комерсант" съобщава, позовавайки се на свои източници, че в района на Брянск, близо до границата с Украйна, "почти едновременно е възможно да са били свалени четири руски военни самолета": два изтребителя и два хеликоптера.

Изданието потвърждава данните от телеграм каналите, че са се разбили изтребител-бомбардировач Су-34, изтребител Су-35 и два хеликоптера Ми-8.

Според "Комерсант", екипажите на изтребители и хеликоптери са загинали. "Нападателите се издирват на земята и във въздуха", пише изданието, според което всички катастрофирали превозни средства "са били част от една и съща авиогрупа".

"Изтребителите трябваше да нанесат ракетно-бомбени удари по цели в Черниговска област на Украйна, а хеликоптерите трябваше да ги застраховат, за да приберат екипажите на Су, ако бъдат свалени от вражески огън. И четирите самолета не се е върнали на летището", пише изданието.

"Комерсант" се позовава на експерти, че самолетите и хеликоптерите е можело да бъдат свалени с помощта на ракети въздух-въздух. "Така авиогрупата най-вероятно е попаднала във въздушна засада", пише в публикацията.

По-рано в множество съобщения в социалните мрежи бяха представени различни версии за причините за въздушните катастрофи - сред тях и летателните средства да са свалени по погрешка от руската ПВО, унищожени от украинска диверсионна група с преносим зенитно-ракетен комплекс или от украинска система за ПВО от територията на Украйна.

Хеликоптер Ми-28 се разби предния ден, петък, по време на тренировъчен полет в района на Джанкой в ​​Крим. Военното летище в района на Джанкой беше атакувано от украински или руски партизани на 16 август миналата година, когато бяха унищожени няколко руски бойни самолета.