Хеликоптер Ми-8 се е разбил в Харковска област, съобщи министърът на отбраната на Русия Игор Конашенков, цитиран от агенция ТАСС.

Украинските агенции съобщават обаче за публикувани видеа в социалните мрежи, от които се вижда, че хеликоптерът е бил ударен, евентуално от ракета. Предположението е, че става въпрос за работа на противовъздушната система.

Руските агенции не потвърждават, че хеликоптерът е бил руски, за разлика от украинските, които твърдят това.

Според службите за спешна помощ, цитирани от ТАСС, преди да се разбие, машината се е запалила, като по предварителни данни става въпрос за пожар в двигателя. Открити са останките на хеликоптера, а двама души на борда са загинали.

По-късно бе съобщено, че в Брянска област е паднал самолет СУ-34, близо до град Клинци, на 50 километра от украинската граница. По предварителни данни инцидентът се дължи на самозапалване на двигателя.

Припомняме, че хеликоптер Ми-28 се разби в петък по време на тренировъчен полет в района на Джанкой в ​​Крим. Военното летище в района на Джанкой беше атакувано от украински или руски партизани на 16 август миналата година, когато бяха унищожени няколко руски бойни самолета. 

През януари 2023 г. пък хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна се разби до детска градина край Киев, като при инцидента загина вътрешният министър на страната Денис Монастирски.

През ноември 2022 г. в Тверска област в Русия се разби и частен хеликоптер, а двама души загинаха

Зеленски за катастрофата с хеликоптер: Украйна всеки ден губи най-добрите синове и дъщери

Зеленски за катастрофата с хеликоптер: Украйна всеки ден губи най-добрите синове и дъщери

Държавният глава участва в церемонията по погребението на ръководството и военнослужещите на МВР