Военният склад в Джанкой, Крим, е бил повреден в резултат на диверсия, съобщи руското Министерство на отбраната.

"На 16 август сутринта при саботаж е бил повреден военен склад край село Джанкой", съобщиха от министерството.

"Нанесени са щети на редица граждански обекти, включително електропроводи, електроцентрала, железопътна линия и редица жилищни сгради. Няма сериозно пострадали", се подчертава в изявлението.

От Министерството на отбраната допълват, че са предприети необходимите мерки за отстраняване на последиците от саботажа.

Както бе съобщено, във временния склад за боеприпаси на военно подразделение край село Майское, Джанкойски район на Крим, е избухнал пожар. Двама души бяха ранени. Въведена е петкилометрова отцепена зона, а около 2000 души са евакуирани

Изданието "Криминформ" съобщи обаче, че в Крим е имало два взрива: пожар в трансформаторна подстанция в Джанкой и детонация в склад за боеприпаси в село Майске. За първия взрив руските агенции не пишат нищо.

Взривове във военно поделение Крим
Обновена

Взривове във военно поделение Крим

Властите говорят за пожа с последваща детонация

Припомняме, че вчера руските агенции съобщиха за предотвратен терористичен акт във Волгоградска област спрямо петролопровод. 

Двама граждани на Руската федерация, които са оказали въоръжена съпротива при задържането, са били "неутрализирани" при опит за взривяване на петролопровод. Версията на ФСБ бе, че двамата руснаци са част от дяснорадикалната група "Реструкт", създадена от националиста Максим Марцинкевич - Тесак, който почина при задържане през 2020 г. Настоящата диверсия е била организирана от украинските специални служби и дори се посочиха две имена: руския гражданин Андрей Чуенков, който в момента участвал в бойни действия в Украйна в състава на батальона "Ураган", и украинския гражданин Юрий Йонов от полка "Азов".

Само през последния месец ФСБ няколко пъти е съобщавала за предотвратени терористични нападения, за които се твърди, че са подготвени от украинци в Русия.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление

По късно Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи, че украински диверсанти са взривили електропреносни кули в Курска област.

Шест стълба на високоволтови електропроводи са били взривени през август, което е повлияло на работата на Курската атомна електроцентрала, твърди руската служба. Инцидентите са фиксирани на 4, 9 и 12 август.

Чрез високоволтовите електропроводи (110, 330 и 750 kV) Курската АЕЦ захранва с електроенергия промишлеността, транспорта, жизнената среда, социалната инфраструктура и населението както в региона, така и в съседните субекти на страната", заяви Центърът за връзки с обществеността на специалната служба.

Според ФСБ "действията на диверсантите са довели до нарушаване на технологичния процес на работа на АЕЦ".

Украинската страна все още не е коментирала изявлението на ФСБ.

Припомняме, на 9 август във военното летище "Саки" отново в Крим също се взривиха боеприпаси, като по официална информация един човек загина и 14 бяха ранени. Основната верния на руското министерство на отбраната е, че инцидента е възникнал в следствие на нарушение на правилата за противопожарна безопасност. Тогава съветникът на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк намекна, че в Крим са действали проукраински партизани.