Украйна всеки ден губи най-добрите си синове и дъщери. Това написа днес президентът на Украйна Володимир Зеленски в Telegram, цитиран от "Укринформ".

Държавният глава участва в церемонията по погребението на ръководството и военнослужещите на МВР, загинали при катастрофата с хеликоптер в Бровари.

"Болка изпълва сърцето. Неописуема тъга покрива душата. Украйна губи всеки ден най-добрите си синове и дъщери. Благодаря ви за важния и достоен труд в полза на Украйна. Вие сте завинаги в сърцата ни. Вечна памет!" написа президентът.

По-рано председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук също отбеляза, че Украйна е загубила честни и достойни хора, които са работили в името на страната си.

Хеликоптер се разби до детска градина край Киев, загина украинският вътрешен министър
Обновена

Хеликоптер се разби до детска градина край Киев, загина украинският вътрешен министър

Жертвите са общо 14, сред тях и едно дете

На свой ред премиерът Денис Шмихал написа в Telegram, че катастрофата с хеликоптер, при която загинаха 14 души, е оставила белег в душата на всеки украинец.

"Днес се сбогуваме със загиналите в резултат на катастрофата с хеликоптер в Бровари. Тази трагедия остави белег на всеки украинец. Някои загубиха майка, баща. А някои загубиха дете. Невъзможно е да се опише с думи какво Това е мъка. Нашите колеги също са сред жертвите на бедствието", отбеляза Шмихал.

Според него това е голяма загуба за правителствения екип.

"Денис Монастирски работеше без прекъсване, всеки ден, за доброто на Украйна. Също като неговия екип. Евгений Йенин. Юрий Лубкович, Тетяна Шутяк, Микола Анацкий, Михайло Павлушко, Андрий Маринченко. Патриоти, професионалисти, отдадени на родината на последно. Почивай в мир", каза премиерът.

Припомняме, че сутринта на 18 януари в Бровари хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации катастрофира в близост до детска градина и жилищна сграда. Той превозваше девет души на борда, сред които министъра на вътрешните работи Денис Монастирски, неговия първи заместник Евгений Йенин и държавния секретар на Министерството на вътрешните работи Дела Юрий Лубкович.

По последни данни на Държавната служба за извънредни ситуации на мястото на катастрофата са открити 14 тела, включително на дете и 10 души, които са били на борда.

Загиналият Денис Монастирски, който през лятото на 2021 г. смени украинският политик "тежка категория" Арсен Аваков начело на Министерството на вътрешните работи, може да се нарече типично и много характерно назначение на президента Володимир Зеленски.

Монастирски беше млад (той беше на 41 години по време на назначаването му), компетентен в областта на правото (доктор по право), но никога не е бил част от недостатъчно реформираната правоприлагаща система на Украйна и нямаше политически опит.

Изглежда хора като Монастирски бяха бъдещето на Украйна в страната, която президентът Зеленски планираше да изгради.

Хеликоптерите обикновено летят ниско, за да избегнат вражеските ракети земя-въздух. Киев например е в непосредствена близост до руските системи за противовъздушна отбрана С-400, базирани на север от града в съседна Беларус.

Това са много мощни системи и всички летателни средства, както самолети, така и хеликоптери, трябва да летят на ниска височина, за да не бъдат засечени от радарите им.

Полетът на ниска надморска височина също така намалява риска от поразяване от други системи за противовъздушна отбрана, като инфрачервени управляеми преносими ракети, когато машината е над бойното поле.

Въпреки това, когато се лети на малка височина, рискът от сблъсък със земята се увеличава. Подобни полети изискват много усилия от пилотите, особено в градски условия, където има много препятствия - сгради и дървета.

Летенето на малка височина крие значителен елемент на риск.