Колумбия забранява бикоборството - противоречиво, но популярно забавление в южноамериканската страна със стотици събития, които привличат хиляди зрители всяка година, съобщава "Франс прес"..

Президентът Густаво Петро, ​​който трябва да одобри стъпката, похвали законодателите, че гарантират, че "смъртта не е спектакъл".

Долната камара даде зелена светлина на законопроекта с 93 гласа "за" срещу 2 против. Така бикоборството ще бъде забранено от 2027 г.

Законът ще приведе Колумбия в съответствие с други страни в региона, които са забранили коридата, като Бразилия, Чили, Аржентина, Уругвай и Гватемала.

До 2027 г. държавата ще трябва да помогне в намирането на алтернативни възможности за работа за десетки хиляди хора, за чиито доходи се смята, че зависят пряко или косвено от бикоборството. Освен това ще трябва да пригоди арените в страната за други спортни и културни дейности.

Депутатът и природозащитник Хуан Карлос Лосада описа хода като "исторически крайъгълен камък".

Активисти за правата на животните излязоха на протест срещу надбягването с бикове в Испания

Активисти за правата на животните излязоха на протест срещу надбягването с бикове в Испания

Те се противопоставят на убийството на биковете в края на фестивала Сан Фермин

Колумбия ще напусне "тъжния списък" на страните, "където бикоборството, което е изтезание на животни, все още се смята за културна институция", заяви той.

През 2018 г. Конституционният съд призна коридата за част от културната традиция на Колумбия.

Оттогава обаче столицата Богота - един от най-старите градове за корида в Америка - забрани нараняването или убиването на бикове, премахвайки най-ужасната част от спектакъла.

Град Меделин също наложи ограничения, но бикоборството остава популярно в градове като Кали и Манисалес.

Колумбия е една от едва осемте страни в света, където все още се провеждат борби с бикове - Еквадор, Франция, Мексико, Перу, Португалия, Испания и Венецуела.

В столицата на Еквадор - Кито, е забранено убиването на бика.

В Мексико около 40 000 зрители изпълниха най-голямата арена за корида в света през януари, след като Върховният съд отмени забраната на тази практика.

Колумбийското законодателство беше внесено през 2020 г. по време на президентството на Иван Дуке, но гласуването беше отложено.

Законодателите, подкрепящи забраната, твърдят, че бикоборството представлява един от най-противоречивите елементи на испанския колониализъм и практикуването му е против конституционните права на здравословна околна среда, човешко достойнство и признаването на животните като съзнателни същества с дължимата защита.