Командирът на иранските сили "Кудс" Есмаил Каани, е в "добро здраве". Това увери заместник-командирът на силите Ирадж Масджеди, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението идва, след като двама източници от иранските служби за сигурност информираха, че той е бил извън контакт след ударите срещу Бейрут миналата седмица.

"Той е в добро здраве и върши своята дейност. Някои ни молят да направим изявление - няма нужда от това", посочи Масджеди във връзка с Каани.

Иранската студентска новинарска агенция съобщи, че съобщение от Каани е било предадено на конференция в знак на солидарност с палестинските деца, проведена днес в Техеран, и добави, че командирът не може да присъства "поради участието си в друга важна среща".

Кой е новият командир на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия?

Кой е новият командир на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия?

Обявен е за терорист от САЩ още по времето на Обама

Един от служителите по сигурността заяви, че Каани е бил в южните предградия на Бейрут, известни като Дахийе, по време на атаката миналата седмица, за която се твърдеше, че е била насочена към високопоставения служител на "Хизбула" Хашем Сафиедин. Служителят уточни, че Каани е нямало да се среща със Сафиедин.

Израел удря множество цели в Дахия, докато провежда кампания срещу подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула".

Техеран назначи Каани за ръководител на презокеанската военна разузнавателна служба на Революционната гвардия, след като Съединените щати убиха могъщия му предшественик Касем Солеймани с удар с дрон в Багдад през 2020 г.

Силите "Кудс" оказват значително влияние върху съюзническите си въоръжени групировки в Близкия изток.

Топ ирански командир също е изчезнал в Ливан

Топ ирански командир също е изчезнал в Ливан

Става дума за главнокомандващия на "Кудс"