Военният лидер на Судан генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е оцелял след опит за убийство. Това заяви говорителят на армията Набил Абдала, цитиран от БиБиСи.

Абдала обвини за нападението паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF), срещу които армията се бори през последните 16 месеца за контрол над страната. Единствената партия, която е враждебна към суданския народ и се насочва към суданския народ, са бунтовническите сили за бърза подкрепа, посочи той.

По думите му два дрона са ударили армейската церемония по дипломиране, убивайки петима души в базата в Джабаит, територия под контрола на военните.

Атаката идва след като правителството на генерал Бурхан се съгласи да се присъедини условно към мирните преговори с RSF чрез посредничеството на САЩ. Предишните преговори за прекратяване на конфликта в Судан, който създаде най-голямата хуманитарна криза в света, се провалиха, тъй като и двете страни отказаха да изпълнят ангажиментите си.

Повече от 10 милиона души са напуснали домовете си, откакто бившите съюзници се скараха заради международно подкрепен политически план за преминаване към гражданско управление.

САЩ прави опит за подновяване на мирните преговори в Судан

САЩ прави опит за подновяване на мирните преговори в Судан

Тази криза се движи към точка, от която няма връщане назад