Съединените щати се надяват на подновяване на преговорите, насочени към прекратяване на конфликта в Судан и отваряне на хуманитарен достъп скоро след края на Рамазана в средата на април, съобщава Ройтерс.

Саудитска Арабия и САЩ водеха преговори в Джеда миналата година, за да се опитат да постигнат примирие между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), но преговорите се провалиха на фона на конкуриращи се международни мирни инициативи.

Специалният пратеник на САЩ в Судан Том Периело отбеляза нуждата от възобновяването на диалога. Всички разбират, че тази криза се движи към точка, от която няма връщане назад, и това означава, че всички трябва да загърбят всички различия и да бъдат обединени в намирането на решение на този конфликт, подчерта той.

Армията на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа влязоха в сблъсък през април 2023 г. заради плановете за нов политически преход и преструктуриране на армията. Конфликтът прогони близо 8,5 милиона души от домовете им и предизвика вълни от етнически мотивирани убийства и сексуално насилие в западния регион на Дарфур.

Всяка седмица, в която чакаме без мирно споразумение, прави потенциалът за глад по-продължителен и зверствата продължават, посочи Периело. По думите му преговорите биха могли да надграждат усилията в Джеда, Манама и Кайро и трябва да включват африкански лидери, регионални органи и държави от Персийския залив.

Този ​​следващ кръг от официални преговори трябва да бъде приобщаващ. Но също така трябва да има хора, които са наистина сериозни за прекратяване на войната, добави специалният пратеник.

Суданските военни напредват в столицата

Суданските военни напредват в столицата

Командирът им иска да се възползва от набраната инерция