Ръководителят на суданската армия Абдел Фатах ал-Бурхан заяви, че очаква от войските си още победи след най-значителния си напредък в 11-месечна война срещу паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF), докато благотворителна организация предупреди за нарастващия риск от глад, водещ до смъртни случаи, предава Ройтерс.

Армейските сили, които според свидетели са били подсилени от дронове, поеха контрола във вторник над централата на радиото и телевизията в Омдурман, от другата страна на река Нил в широкия район на столицата Хартум RSF, съперничеща военна фракция, която имаше надмощие в конфликта, държеше района от първите дни на войната през април миналата година.

Въпреки че излъчването от сградата на радиото и телевизията беше спряло, напредъкът разшири контрола на суданската армия в стария център на Омдурман - стратегически важен район, защото там са разположени военни бази и е бил транзитна точка за снабдяване на RSF.

Свидетели казаха на Ройтерс, че са видели унищожени превозни средства на RSF и тела на бойци на RSF близо до радиотелевизионния комплекс.

"Нашето послание към бунтовниците от силите за бърза подкрепа е, че въоръжените сили и редовната армия ще ви преследват навсякъде, докато не бъде постигната победа", каза началникът на армията генерал Абдел Фатах ал-Бурхан пред войските в базата на инженерния корпус в Омдурман късно във вторник.

Армията ще продължи да се бие с RSF в други части на столицата и в западния регион на Дарфур и щата Ел Гезира на юг от Хартум - райони, където RSF направи бърз напредък в края на миналата година - "докато бъде постигната пълна победа", е казал Бурхан, според изявление, публикувано в сряда.

Армията сигнализира, че няма да разглежда международни призиви за прекратяване на огъня по време на Рамазан, освен ако RSF не се съгласи на голямо военно изтегляне.

Войната, която избухна заради условията на план за политически преход от военно управление към свободни избори, накара повече от 8 милиона души да напуснат домовете си, създавайки най-голямата бежанска криза в света.

Броят на суданците, за които се смята, че са изправени пред кризисни нива на глад се е увеличил повече от три пъти за една година до близо пет милиона. Някои в Омдурман имат затруднения с достъпа до храна, въпреки че последните успехи на армията облекчиха ситуацията в поне една област.

В сряда международната благотворителна организация Save the Children заяви, че около 220 000 тежко недохранени деца и над 7 000 нови майки в Судан може да умрат от глад през следващите месеци, освен ако не бъде осигурено повече финансиране за хуманитарна помощ.

Усилията за оказване на помощ са силно възпрепятствани от отказ на достъп и плячкосване на хуманитарни доставки.

Боевете също така сринаха веригата за доставки в Судан на храни, използвани за лечение на тежко недохранени деца, според Save the Children.

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Достъпът до храна остава ограничен поради военните действия и повредената инфраструктура