Предизвикателствата пред сигурността.

Това са обсъдили основно в телефонен разговор днес генерал Марк Мили, председател на Съвместния щаб на началниците щабове на САЩ, и ръководителя на руския Генерален щаб генерал Валери Герасимов, съобщи ТАСС.

"Военните ръководители обсъдиха няколко проблема, свързани със сигурността. Телефонният разговор беше продължение на комуникацията между двамата лидери, за да се гарантира намаляване на риска и оперативно предотвратяване на конфликти". Това се се казва в изявление, разпространено от пресслужбата на СНБ след края на срещата. разговор.

Шойгу твърди: САЩ отработиха вариант за използване на ядрено оръжие срещу Русия

Шойгу твърди: САЩ отработиха вариант за използване на ядрено оръжие срещу Русия

Руските военни регистрирали значително увеличение на активността на стратегическата бомбардировъчна авиация на САЩ край границите на Русия

Припомняме, че по-рано днес, руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че руските военни регистрират значително увеличение на активността на стратегическата бомбардировъчна авиация на военновъздушните сили на САЩ в непосредствена близост до държавните граници на Руската федерация. 

"През последния месец бяха извършени около 30 полета към границите на Руската федерация, което е 2,5 пъти повече спрямо съответния период на миналата година", посочил Шойгу по време на разговори с министъра на отбраната на Китай Вей Фънхе.

Той изрично отбеляза, че активността на американските военни самолети значително се е увеличила близо до източните граници на страната. През 2020 г. са били извършени 22 полета над Охотско море, докато година по-рано са били само три.

Руският военен министър подчертал, че "този месец, по време на ученията на стратегическите сили на САЩ Global Thunder, 10 стратегически бомбардировача отработваха вариант за използване на ядрени оръжия срещу Русия практически едновременно от Западно и Източно направление".

Русия пропищя от шпионски самолети на НАТО над Черно море

Русия пропищя от шпионски самолети на НАТО над Черно море

Руските радари били засекли шест разузнавателни самолета през последните 24 часа

"Минималното разстояние от нашата държавна граница беше 20 километра", уточнил Шойгу.