Командващият военноморските сили на Германия Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка след изявлението си, че Крим никога няма отново да стане част от Украйна, съобщи Дойче веле с позоваване на германското министерство на отбраната. Освен това, Шьонбах заяви, че руският президент Владимир Путин търси уважение и вероятно го заслужава.

"Вечерта на 22 януари командващият ВМС на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде рапорт за оставка", се казва в съобщение на министерството.

Ден по-рано Шьонбах заяви по време на конференция в Индия, че Украйна е изгубила Кримския полуостров и никога няма да си го върне.

Правителството на Украйна утвърди стратегия за деокупация на Крим

Правителството на Украйна утвърди стратегия за деокупация на Крим

"Стратегията е цялостна пътна карта, благодарение на която ще върнем Крим"

"В действителност Путин иска да го уважават... И, Боже мой, да се прояви уважение - това струва толкова малко, всъщност нищо не струва. Никак не е трудно да се прояви уважението, което той иска и вероятно, заслужава." - каза още Шьонбах, цитиран от Би Би Си.

От германското министерство на отбраната заявиха, че изказването на командващия военноморските сили на страната за окупирания Крим "по никакъв начин не изразява позицията на федералното министерство на отбраната".

"Необмислените изявления, които направих в Индия, представляват все по-тежък товар за моето ведомство. Смятам тази стъпка за необходима, за да предпазя флота на Германия, Бундесвера и цяла Германия от щетата, която нанесох." - поясни той.

Скандалът избухна, след като в Youtube се появи видео с изказването на Шьонбах, в което говори за Крим и Путин, и германската преса го тиражира.

От украинското министерство на външните работи определиха изявленията му като категорично неприемливи и поискаха публично опровержение.

ЕК: Крим е украински! – по повод на думите на Радев, че полуостровът е руски

ЕК: Крим е украински! – по повод на думите на Радев, че полуостровът е руски

Киев поиска от Радев опровержение…