Комисията по граждански свободи и вътрешни работи към Европейския парламент е гласувала за отпадане визите за грузински граждани за пътуване на територията на Европейския съюз, съобщава ТАСС.

Гласуването се е провело в брюкселската централа на ЕП, след като тревогите около прииждането на мигранти в Европа отложиха процеса по-рано през лятото.

44-ма членове на комисията са гласували "за", докато петима са се обявили "против", въпреки че решението трябва да бъде одобрено в допълнителни преговори между парламента и страните членки на ЕС. Германия е сред онези страни, които изразяват силни резерви по въпроса.

Според Европейската комисия Грузия, която има население от 3 млн. души, е изпълнила критериите за премахването на визите, но за съжалеине на Тбилиси ЕС, разтърсен от масов приток на мигранти и бежанци през 2015 г., преустанови облекчаването на изискванията за пътуване за трети страни преди лятото.

За Грузия и Украйна, която също се стреми към отпадане на визите за ЕС, проблемът е част от геополитическото стълкновение на Русия заради бившите съветски републики със Запада, тъй като Москва гледа на тях като на своя сфера на влияние.

Грузия беше в основата на ескалирането на напрежението на геополитическо ниво през 2008 г., след като 5-дневната война между Тбилиси и Москва през август доведе до остро влошаване на отношенията между Русия и Запада.