Комисията на американския Конгрес, разследваща атаката срещу Капитолия от 6 януари, препоръча бившият шеф на апарата на Белия дом Марк Медоус да бъде обвинен в неуважение към Конгреса, съобщи CNN.

Припомняме, той отказа да даде показания пред конгресмените, разследващите нападението.

Заради отказа му 9-членната комисията гласува по случая да бъде сезирано Министерството на правосъдието. Решението е прието единодушно.

На заседанието бяха представени текстове от комуникацията на Марк Медоус с няколко високопоставени лица на 6 януари, докато насилието ескалира. Сред тях е синът на експрезидента - Доналд Тръмп-младши, който неуспешно се е опитвал да подтикне шефа на администрацията да накара експрезидента да спре атаката.

От съобщенията се вижда ужасът на вътрешния кръг на Доналд Тръмп от ескалацията на насилието, те доказват, че е погазил дълга си, посочва заместник-председателят на комисията - републиканката Лиз Чейни от Уайоминг.

Марк Медоус за втори път отказа да се яви пред комисията през миналата седмица, след като беше призован да даде показания.

Той заяви, че няма да даде показания докато съдът не се произнесе по иска на Тръмп за привилегията на изпълнителната власт, позволяваща на президентите да засекретят определени разговори.

Байдън блокира нов опит на Тръмп да лиши Конгреса от документи за атаката от 6 януари

Байдън блокира нов опит на Тръмп да лиши Конгреса от документи за атаката от 6 януари

Президентът нареди на архивите да предоставят документите…

Членове на комисията отбелязват, че представените текстове не са обект на претенции за привилегия, както Медоус твърди.

Ако бъде признат за виновен, Медоус може да бъде осъден на 6 месеца лишаване от свобода за всяко обвинение в неуважение към Конгреса или да му бъде наложена глоба.

Преди да откаже да съдейства на разследването бившият шеф на кабинета на Доналд Тръмп вече беше предоставил на комисията 6600 страници имейли и около 2000 текстови съобщения.

През миналата седмица апелативен съд отхвърли опита на Тръмп да попречи на комисията да получи достъп до документи и показания на бивши служители на Белия дом. Експрезидентът има срок от две седмици, през които може да обжалва определението на съда.

Още 6 призовки за хора на Тръмп заради щурма от 6 януари

Още 6 призовки за хора на Тръмп заради щурма от 6 януари

Комисията разследва случилото се в Капитолия