Още 6 призовки бяха изпратени във връзка с шурма срещу Капитолия от 6 януари тази година. Това са съобщили от Комисията към Камарата на представителите, разследваща случилото се, предаде CNN.

КНовите шестима лица също са бивши сътрудници на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп.

Камарата на представителите обвини Банън в неуважение

Камарата на представителите обвини Банън в неуважение

След като бившият сътрудник на Тръмп отказа да даде показания за щурма на Капитолия

Те са водещи лица от кампанията за преизбиране на бившия президент Тръмп, които според комисията са участвали в дезинформация, че президентските избори са откраднати от демократите.

Сред тях е и Майкъл Флин, помощник по националната сигурност на бившия президент на САЩ. Припомняме, че в началото на декември миналата година съд официално прекрати наказателното дело на Майкъл Флин, с което приключи измъчено тригодишно производство. Експрезидентът Тръмп официално помилва Майкъл Флин за Деня на благодарността. През 2017 г. Майкъл Флин се призна за виновен, че е излъгал ФБР по време на разследването дали е имало руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Оттогава той се опитваше да оттегли показанията си с мотива, че прокурорите са му нарушили правата и са го подмамили да направи самопризнания.

Показанията са насрочени за последната седмица на ноември до средата на декември.

Бившият съветник на предизборната кампания на експрезидента Стив Банън вече отказа да даде показания. Камарата на представителите в петък гласува 229-202, като девет републиканци гласуваха заедно с демократите, за да обвини Банън в неуважение към Конгреса. Министерството на правосъдието определя дали той трябва да бъде изправен пред съдебно преследване.

Тръмп помилва Майкъл Флин

Тръмп помилва Майкъл Флин

Това бе очаквано решение

Всяко лице, което е обвинено в неуважение към Конгреса, може да бъде наказано да плати глоба и да получи между един и 12 месеца лишаване от свобода. Но реално това рядко се случва, тъй като може да отнеме години, а историческите дела за неуважение към съда бяха изключени от обжалвания и оправдателни присъди.

Банън отказа да даде показания, докато съдът не се произнесе по иск на Тръмп.