Вопълът на германските градове, че им трябва помощ от държавата, за да се справят с притока на бедни българи и румънци, среща първите министерски реакции. Темата развълнува и форума на "Ди велт",, съобщава Дойче веле..

Отнасям се "много сериозно" към проблемите, които Сдружението на германските градове среща покрай масовия приток на бедни българи и румънци, заяви вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих. Същевременно обаче той отбеляза, че държавата няма правомощия да се намеси на общинско ниво и да се заеме с локалните проблеми. По темата е поискано и становището на министърката на труда Урсула фон дер Лайен, но тя за момента се въздържа да коментира. Неин говорител казал, че става дума за "твърде комплексни въпроси" и е необходимо детайлното им познаване преди да се заеме позиция.


Финансовият аспект - водещ

Германия би трябвало да последва Франция и да екстрадира пришълците. Но не - тя държи да се представи като загрижена за общото благополучие държава, гласи едно от многобройните мнения във форума на „Ди велт" под поредната информация, посветена на темата за прииждащите бедни източноевропейци. Преобладаващата тревога в споделените позиции е свързана с начина на финансиране на мерките, които би трябвало да се приложат спрямо новопристигналите - здравна защита, помощи за безработни и т.н. "Реалист", например, пише следното: "Повечето от тези хора не могат да четат и пишат. Какво да ги прави Германия? Отговорът: да им осигурява помощи за безработни до живот. В такъв случай обаче ще останат ли пари за борба с безработицата сред германските граждани?".

Друг потребител отбелязва не без основание, че ако пристигне нежелан и без съответното разрешение в някоя чужда държава, вероятно го очакват затвор, санкции и дори екстрадиция, докато в Германия се получават социални помощи, безплатни езикови курсове и това се възприема като обогатяване.


Германия - "световната социална служба"

По въпроса е трябвало да бъде помислено преди приемането на половината Източна Европа в Шенгенското пространство, гласи едно от мненията, което се споделя и от други пишещи във форумите: "Всичко това се дължи на източното разширяване на Европейския съюз. Но аз се съмнявам, че ромите са бедни само заради това, че са дискриминирани. Те самите значително допринасят за отграничаването си в България и Румъния, и продължават да се държат по същия начин и в Германия".

"Сегашните закони не са достатъчни, трябва на първо място да се внимава за това не само да се дава, но и да се изисква. В това отношение има добри примери като Нова Зеландия или Австралия. А за Германия в определени кръгове се говори като за "Световната социална служба", коментира "Голфбал". А "Ерлих" предлага решение: тези хора може наистина да са бедни, но ние не можем да се погрижим за социалното спасение на всички, не можем да намалим мизерията в света. А ако социалните помощи бъдат отменени, тогава и тези хора ще престанат да идват в Германия!