Американският и британски програмист и бизнесмен Джон Макафи е бил намерен мъртъв в испанския затвор, в който се намираше от 8 месеца. Това съобщи в сряда вестник El Pais. Той е намерен обесен в сряда в килията му в затвора в Барселона. Органите на реда в Каталуния са започнали разследване на инцидента, но засега всичко сочи, че 75-годишният Макафи се е самоубил.

Припомняме, че 75-годишният Макафи бе арестуван миналата година в Испания и предстоеше да бъде екстрадиран в САЩ. Бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци и фалшива реклама на криптовалути. Умишлено не е представял данъчни декларации от 2014г. до 2018 г. Ако бе признат за виновен, Макафи можеше да получи години лишаване от свобода.

Компютърният магнат основава едноименната компания за антивирусен софтуер през 80-те, но се оттегля от нея през 90-те.

Името му придоби известност в целия свят през 2012 г., когато беше потърсен от органите на реда след убийството на съседа си в Белиз. След като избяга от властите, той се завърна в САЩ и се кандидатира за президент на изборите през 2016 г. Тази година Макафи се кандидатира отново, но приключи кампанията си през март.