Комунистическият режим в Куба официално ще признае частната собственост, нещо, което отдавна отхвърляше като остатък от капитализма, съгласно новата конституция, която също така създава позицията на министър-председател заедно с президента, съобщават кубинските държавни медии.

Настоящата конституция на Куба, която е още от съветската епоха, признава само държавна, кооперативна, земеделска, лична и споделена собственост.

Куба има президент, различен от Кастро, за пръв път от 1959-а
Обновена

Куба има президент, различен от Кастро, за пръв път от 1959-а

Нова глава от историята на комунистическата държава

Ала пазарните реформи на бившия президент Раул Кастро, целящи да засилят икономиката и да направят кубинския социализъм по-устойчив, накараха стотици хиляди кубинци от 2010 г. насам да се влеят в редиците на самонаетите в нови частни фирми, вариращи от ресторанти до салони за красота.

Печатният официоз на Комунистическата партия "Гранма" публикува резюме на новата конституция, посочвайки, че в проекта има 224 члена, докато в сегашния основен закон на страната има 137 члена.

Най-важното е, че в проекта за нова конституция е залегнало признаването както на свободния пазар, така и на частната собственост.

Повратен момент в историята на Куба

Повратен момент в историята на Куба

В островната държава се провежда поредица от избори

Това би могло да означава засилена съдебна защита на новоизлюпените предприемачи в Куба, както и на чуждестранните инвеститори, въпреки че "Гранма" пише, че конституцията затвърждава, че централното планиране и държавните предприятия са стълбовете на икономиката като цяло.

Официозът също така отбелязва, че Комунистическата партия ще остане доминиращата политическа сила в Куба.

Експертът по Куба Луис Карлос Батиста от Центъра за демокрация в Северна и Южна Америка, чието седалище е във Вашингтон, предупреждава обаче, че признаването на частната собственост не означава, че правителството иска да даде по-голяма роля на частното предприятие.

По-рано тази седмица, отбеляза той, правителството публикува набор от регламенти, които затягат контрола върху самонаетите и увеличават евентуалните глоби, които вече включват и конфискацията на имущество.