Партията на комунистите в Молдова протестира в Конституционния съд за резултатите от проведените избори на 28 ноември за парламент на републиката, съобщава ИТАР-ТАСС.

От прес центъра на партията съобщават, че са направили паралелно преброяване на гласовете и са установили, че са налице много нарушения и в резултат на манипулации партията се е лишила от 10 % от гласовете.

След публикуваните резултати фракцията на комунистите е съкратена с 6 души до 42 депутати. Три други партии, които влизаха в управляващата в последната година коалиция „Алианс за европейска интеграция" затвърдиха позициите си с 59 места. Либерал-демократите получиха 32 места, демократите 15 и либералите 12.

Така нито една от партиите не получава мнозинство 61 от 101 мандата за избиране на президент. В тази ситуация те ще трябва да създават коалиция. Лидерът на комунистите Владимир Воронин заяви, че партията му е готова да създаде управляваща коалиция от две партии. В същото време премиерът на републиката Влад Филат, лидер на либерал-демократите призова за създаване на управляваща коалиция без участието на комунистите.