Прегрупирането на руските войски по направленията Киев и Чернигов е необходимо за активизиране на действията за завършване на операцията по освобождаването на Донбас, Това заявява говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Генералът обясни, че първият етап на специалната операция е планиран така, че да принуди противника да съсредоточи силите, средствата, ресурсите и военната си техника, за да задържи в отбрана големи населени места в тези направления, включително Киев.

"Да ги притиснем на бойното поле и да нанесем такова поражение на въоръжените формирования на киевския режим без щурм на тези градове, да избегнем цивилни жертви, така че той да не може да използва тези сили в основната линия на действие на нашите въоръжени сили - в Донбас. Всички тези цели са постигнати", уточни Конашенков.

Русия: Първи етап от операцията - изпълнен, ВВС и ВМС на Украйна са елиминирани

Русия: Първи етап от операцията - изпълнен, ВВС и ВМС на Украйна са елиминирани

Москва насочва усилията си към освобождението на Донбас

Конашенков обяснява и друга цел - при липса на приток на нови вражески сили от западните и централните райони на Украйна, чрез професионални действия, използвайки въздушно превъзходство и прецизни оръжия, да се създадат условия за заключителния етап на операцията за освобождаване на републиките в Донбас.

"За тази цел продължава продължителното и целенасочено разграждане на дългосрочните отбранителни укрепления, създадени от киевския режим в продължение на осем години. Всички основни линии за комуникация, снабдяване и достъп до резервите са поставени под пълен контрол. Унищожени са системите за противовъздушна отбрана на Украйна, летищната инфраструктура, основните военни складове, центровете за обучение и концентрация на наемници. Работата по тях продължава", каза генералът.

Говорителят на руското министерство добавя, че по този начин са изпълнени всички основни задачи на руските въоръжени сили в направленията Киев и Чернигов.

Припомняме, че още преди пет дни руските военни отчетоха завършен първи етап от планираното в Украйна, а вчера на преговорите с украинската делегация в Истанбул бе заявено, че Русия "драстично ще намали" военната активност в посока Киев и Чернигов, "за да създаде условия за диалог". Този ход дойде непосредствено след приключването на новия кръг преговори между Русия и Украйна в Турция.