Белият дворец на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие на стойност седем милиона евро и над 20 партийни имота в цялата страна, закупени с два милиона евро, ще бъдат конфискувани от държавата, постанови Наказателният съд в Скопие, информира македонският телевизионен канал "Телма".

Изградената от строителната компания "Бетон" партийна централа е незаконно придобита въз основа на неизгоден договор. Строителната компания не е имала никаква финансова полза от построяването на имота. Но за сметка на това над 70 процента от приходите й са от търгове на държавни и местни публични фирми, обясни съдията, докато чете присъдата, според която останалата част от имотите в цялата страна са закупени с незаконно придобити пари.

С тази пета поредна присъда бившият премиер Никола Груевски получи още 6 години затвор, а бившият главен секретар на партията Кирил Божиновски получи условна присъда. Те са действали в лични и теснопартийни интереси и са злоупотребявали със служебното си положение.

За правния екип на ВМРО-ДПМНЕ целта на делото е била именно конфискация на имущество. Те заявиха, че ще използват всички законови възможности за отмяна на присъдата.

Това е първа присъда за Божиновски и пета за Груевски, който засега има присъди от една година и половина до 9 години по различни дела за финансови престъпления и злоупотреба с власт. 

Груевски избяга в Унгария на 11 ноември 2018 година, след като беше осъден на две години затвор. В Будапеща той получи политическо убежище. Груевски управляваше Северна Македония от 2006 до 2016 г.

Бившият премиер е обвиняем и по други дела, включително нападение срещу парламента през 2017 година от протестиращи националисти.

Унгарският съд отказа да предаде Груевски на Северна Македония

Унгарският съд отказа да предаде Груевски на Северна Македония

MTI допълва, че днес Груевски е освободен след решението на съда