Конгресът на Аржентина одобри мерките за икономическа реформа, предложени от президента Хавиер Милей, съобщава "Ройтерс".

Този ход му осигури първата голяма законодателна победа малко повече от шест месеца след встъпването му в длъжност.

Последните дискусии по отношение на законопроекта за първична реформа на Милей и неговия фискален аналог започнаха вчера в долната камара на депутатите. След като първоначалното одобрение вече е осигурено, фокусът на дебата беше върху съгласуването на окончателните подробности, преди мерките да станат закон.

Законодателството предоставя инвестиционни стимули, занимава се с приватизацията на редица държавни предприятия и регулира данъците. Очаква се то да постигне някои от основните цели, поставени от Милей, който спечели изборите миналата година с обещанието да разтърси затруднената икономика на страната.

Милей решен да проведе непопулярните реформи в Аржентина

Милей решен да проведе непопулярните реформи в Аржентина

Той призова да се приеме новият пакет от законопроекти, след като по-ранна версия на неговата реформа беше отхвърлен

В публикация в социалните мрежи аржентинското правителство отпразнува одобрението на икономическите реформи и разкритикува опозицията и нейните "обичайни съучастници" за забавянето на проекта с месеци.

Двата законопроекта бяха значително променени след първоначалните проекти на правителството, тъй като то преговаряше да спечели съюзници в Конгреса, където разполага само с малко малцинство.

Милей, който наследи икономическа бъркотия с трицифрена инфлация, отрицателни нетни резерви в чуждестранна валута и нестабилна икономика, се съсредоточи упорито върху подреждането на държавните финанси чрез строги икономии. Той успя да намали покачването на цените, да възстанови резервите и да отчете фискален излишък, въпреки че икономиката беше силно засегната.

Аржентинският сенат отхвърли реформите на Милей

Аржентинският сенат отхвърли реформите на Милей

Непопулярните мерки не срещат голяма подкрепа сред населението, въпреки продължаващата от доста време криза в страната

След одобрение от депутатите през април и от сенаторите този месец, сега долната камара ще гласува промените, направени в Сената. Очаква се да бъдат приети съкратен списък от държавни фирми за приватизация и промени в плана за насърчаване на инвестициите.

Правителството обаче се надява да възстанови някои членове от законопроекта относно данъчното облагане и личните активи, които бяха премахнати в Сената.

Лявоцентристките опозиционни законодатели заявиха, че могат да се обърнат към съда, за да спрат прилагането на определени закони, които според тях граничат с "противоконституционност".