Президентът на Перу Дина Болуарте изрази съжаление, след като Конгресът отказа да ускори графика за президентски избори на фона на широко разпространени социални и политически вълнения. Това съобщи "Ройтерс" в събота, като цитира нейния кабинет.

Конгресмените бяха дали първоначална зелена светлина за преместване на изборите от 2026 г. за 2024 г., но късно вечерта в петък гласуваха против предложенията изборите да се проведат тази година.

Болуарте многократно е подкрепяла придвижването на изборите, докато се бори да потуши национални протести, изискващи нейната оставка, които доведоха до смъртта на десетки.

Предложение за преместване на изборите до април 2024 г. вече премина едно гласуване и има второ окончателно гласуване през февруари. Конгресът ще продължи дебата в понеделник.

В петък Болуарте каза, че избори може да има тази година.

Перу тръгва към предсрочни избори

Перу тръгва към предсрочни избори

Криза в латиноамериканската страна

"Призоваваме конгресмените да загърбят своите партийни и групови интереси и да поставят интересите на Перу на първо място. Нашите граждани очакват незабавно ясен отговор, който ще проправи изход от политическата криза и ще изгради социален мир", се казва в Twitter от офиса на Болуарте.

Болуарте, която пое поста, след като бившият президент Педро Кастило беше импийчмънт и арестуван миналия месец, твърди, че ще остане президент до провеждането на избори.

След решението на Конгреса отново са избухнали протести в страната. 

Президентът на Перу призова за диалог след месец протести

Президентът на Перу призова за диалог след месец протести

Отказа да подаде оставка и се обяви за предсрочни избори