Президентът на Перу Дина Болуарте призова във вторник за национално примирие, докато хиляди протестиращи продължават да искат нейната оставка и провеждането на нови избори, съобщи АФП.

"Призовавам моята скъпа страна към национално примирие, за да позволим установяването на диалог, да определим дневния ред за всеки регион и да развием нашите градове. Няма да се уморя да призовавам за диалог, мир и единство", каза Болуарте в пресата конференция с чуждестранни медии.

Болуарте се извини няколко пъти за убитите по време на протестите, но изключи възможността да подаде оставка.

"Ще си отида, след като свикаме общи избори. Нямам намерение да оставам на власт.

Болуарте каза, че е сигурна, че Конгресът ще се съгласи през февруари да предсрочни избори, които по план трябваше да се проведат през април 2024 г.

Протестите в Перу затвориха Мачу Пикчу

Протестите в Перу затвориха Мачу Пикчу

Повече от 50 са ранените при демонстрациите

Припомняме, че най-малко 46 души бяха убити при сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност.

Много перуанци остават ядосани от свалянето на бившия президент Педро Кастильо, който беше арестуван на 7 декември след опит да разпусне парламента и да управлява с указ.

Протестите избухнаха почти незабавно, до голяма степен подхранвани от гнева в бедните селски райони на юг, където жителите - главно коренно население - смятаха, че Кастильо представлява техните интереси, а не тези на елита в Лима.

Поредни протести в Перу

Поредни протести в Перу

В столицата и други райони на страната