Перуанските власти в събота наредиха затварянето на цитаделата на инките Мачу Пикчу и пътеката на инките, която води до световноизвестния археологически обект. Причината са продължаващите антиправителствени демонстрации, които се разпространиха в цялата страна и взеха много жертви, съобщи "Ройтерс".

Десетки перуанци бяха ранени, след като напрежението отново избухна в петък. Стигна се до сблъсъци между полицията и протестиращите. Силите за сигурност в столицата Лима използваха сълзотворен газ, за да отблъснат демонстранти, хвърлящи стъклени бутилки и камъни, докато огньове горяха по улиците.

Най-малко 46 души бяха убити в продължаващите седмици сблъсъци и други девет при пътнотранспортни произшествия, свързани с барикадите, издигнати насред протестите. Ранени са повече от 50 души.  

В района на Куско, входът към Мачу Пикчу, голямата медна мина Antapaccay на Glencore спря дейността си в петък, след като протестиращи атакуваха помещенията - едно от най-големите в страната - за трети път този месец.

Поредни протести в Перу

Поредни протести в Перу

В столицата и други райони на страната

Летища в Арекипа, Куско и южния град Хулиака също бяха атакувани от демонстранти, нанасяйки нов удар на туристическата индустрия на Перу.

Културните власти в Куско заявиха в изявление, че "предвид настоящата социална ситуация, в която са потопени нашият регион и страната, е разпоредено затварянето на мрежата от пътеките на инките и Мачу Пикчу от 21 януари и до второ нареждане" .

Внушителната цитадела на инките е основна туристическа атракция с над милион посетители годишно, въпреки че този брой беше намален поради пандемията.

Припомняме, че протестите разтърсиха Перу, откакто бившият президент Педро Кастильо беше свален през декември, след като се опита да разпусне законодателния орган, за да предотврати гласуването за импийчмънт.

Властта беше поета от вицепрезидента Дина Болуарте. 

Размириците, които до тази седмица бяха съсредоточени в южната част на Перу, накараха правителството да разшири извънредното положение в шест региона, ограничавайки някои граждански права.

Протести и безредици в столицата на Перу

Протести и безредици в столицата на Перу

Подпалена е историческа сграда в центъра на града