Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект, който ще принуди администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отново да замрази 6 милиарда долара, коментира The Hill.

Законопроектът, внесен от конгресмена Майк Маккол, беше приет с 307 гласа "за" и 119 "против".

Отбелязва се, че 90 демократи се присъединиха към почти всички присъстващи републиканци в гласуването "за" законопроекта. Междувременно 118 демократи и един републиканец се противопоставиха.

Новата рестриктивна мярка на Конгреса идва ден, след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 21 ирански и чуждестранни граждани и организации за участието им във финансови мрежи в полза на министерството на отбраната на Техеран и други части на неговата армия.

Законопроектът, приет от Камарата на представителите, ще попречи на Иран да получи достъп до средствата, принуждавайки администрацията на Байдън да наложи санкции на всяко чуждестранно лице, което се опитва да размрази средства за Иран.

Сенатът внесе подобен законопроект за замразяване на ирански средства, но все още не го е внесъл за разглеждане.

Средства, принадлежащи на Иран, бяха преведени в катарски сметки по-рано тази година като част от споразумение, постигнато между САЩ и Иран в замяна на освобождаването на петима американци. Вашингтон смята, че тези хора са били задържани незаконно. Иранската страна изпълни своята част от сделката и освободи американските граждани.

Иран: САЩ удари на камък с плановете си за създаване на нов Близък изток

Иран: САЩ удари на камък с плановете си за създаване на нов Близък изток

Целта на Хамас е деамериканизацията на региона

Администрацията на Байдън каза, че парите могат да се използват само за хуманитарни цели.

Вашингтон иска да предприеме мерки срещу укриването на Иран от предишни санкции на САЩ и да прекрати подкрепата за подкрепяната от Иран палестинска въоръжена групировка "Хамас" след атаката ѝ срещу Израел на 7 октомври.