Републикански сенатори, които наблюдават външната политика на САЩ, поискаха обяснения от администрацията на президента Джо Байдън относно плановете за използване на руски военни бази в Централна Азия. Това информира пресслужбата на един от авторите на писмото, сенатор Джим Инхоф.

По-рано в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, съобщи, че тази тема е повдигната на среща между председателя на Съвместните началник-щабове на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валери Герасимов, която се проведе миналата седмица. В същото време Герасимов, според изданието, не е давал каквито и да е обещания.

Командващите армиите на САЩ и Русия се срещнаха в Хелзинки за Афганистан и Азия

Командващите армиите на САЩ и Русия се срещнаха в Хелзинки за Афганистан и Азия

Ген. Марк Мили и ген. Валери Герасимов са разговаряли по много въпроси, но няма да разкриват подробности

Писмото до американския държавен глава е написано от членовете на комисията по външните работи към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) Майкъл Маккол и Майк Роджърс, председателя на комисията по външните работи на Сената Джим Риш и члена на сенатската комисия по въоръжените сили Джим Инхоф.

Те са изразили дълбоко безпокойство, че Белият дом води преговори за достъп до руски бази и самата възможност за военно сътрудничество с Русия в борбата с тероризма.

Според законодателите сътрудничеството с Москва няма да допринесе за постигането на целите на САЩ в борбата с тероризма и няма да създаде път към "стабилни и предвидими" отношения с Русия.

Освен това авторите на писмото изтъкват, че военното сътрудничество между САЩ и Русия е забранено от американското законодателство. Те също така настояха от администрацията на Байдън незабавно да информира за подобни планове.

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

Двете страни от Централна Азия граничат с Афганистан

По-рано медиите писаха, че темата можело да е повдигната на срещата през юни на президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, като Кремъл не коментира. В края на август "Уолстрийт джърнъл" съобщи, позовавайки се на източници, че Путин по време на срещата с Байдън се е изказал против разполагането на американски войски в съседните на Афганистан страни.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков тогава заяви, че последните събития в Афганистан не променят мнението на Москва, че всяка форма на военно присъствие на САЩ в Централна Азия противоречи на нейните интереси и не допринася за сигурността на региона.

В миналото САЩ са използвали бази в Узбекистан и Киргизстан, но ги напуснаха съответно през 2005 г. и 2014 г.