САЩ могат да преместят войските, изтеглени от Афганистан, в страни от Централна Азия, пише "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници.

Изданието отбелязва, че Вашингтон се нуждае от бази за настаняване не само на военнослужещи, но и на безпилотни летателни апарати, бомбардировачи и артилерия, за да осигури подкрепа за Кабул и да сдържа радикалните талибани.

Европейските съюзници призоваха САЩ да отложат изтеглянето си от Афганистан

Европейските съюзници призоваха САЩ да отложат изтеглянето си от Афганистан

За да имат време и сигурност…

По думите на представители на правителството на САЩ и Пентагона, като възможни места за бъдеща дислокация на войски се разглеждат съседни на Афганистан страни от Централна Азия, държави от Персийския залив и отделни кораби на военноморските сили.

Според някои военни и представители на администрацията на американския президент Джо Байдън би било най-добре войските да бъдат разположени в Узбекистан и Таджикистан, които граничат с Афганистан. По този начин военните биха могли бързо да влязат в страната в случай на необходимост. Източниците обаче са подчертали, че прехвърлянето на войски в тези страни ще бъде трудно заради "голямото военно присъствие" на Русия в региона и нарастващото влияние на Китай.

Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад посети Узбекистан и Таджикистан през май, където обсъди ситуацията в съседната им страна. По думите на източниците на изданието Ташкент и Душанбе са изразили нежелание за разпространяване на насилието и безпокойство относно ситуацията.

И след изтеглянето САЩ ще оказват подкрепа на армията на Афганистан

И след изтеглянето САЩ ще оказват подкрепа на армията на Афганистан

Обещание от Пентагона

Неназованите официални лица също така са заявили пред вестника, че засега не е имало искания за разполагане на войски в нито една база в Централна Азия, а Министерството на отбраната на САЩ сега претегля плюсовете и минусите. Държавният департамент и Белият дом също участват във вземането на решението.

Както отбелязва "Уолстрийт джърнъл", по-рано САЩ са имали две бази в Централна Азия: по една в Узбекистан и Киргизстан; и двете бяха използвани за дислокация на сили и провеждане на операции в Афганистан. САЩ напуснаха базата в Узбекистан през 2005 г. и почти десет години по-късно - в Киргизстан.

Въпреки влошените отношения на Вашингтон с Москва и Пекин, както твърдят официални представители на САЩ и няколко други страни, те споделят интереса на САЩ за осигуряване на стабилност в региона. Централна Азия от своя страна иска да създаде противовес на влиянието на Русия и Китай, пише вестникът.

Според изданието изтеглянето на американските войски от Афганистан може да приключи през юли.

По-рано американската администрация обяви, че до 1 май ще започне и до 11 септември ще завърши изтеглянето на войските от Афганистан в пълна координация със съюзниците.

САЩ ще останат в Афганистан на дипломатическо ниво

САЩ ще останат в Афганистан на дипломатическо ниво

Белият дом с нови планове за Кабул