Американските военни ще могат да продължат да оказват известна подкрепа на афганистанската армия, дори и след като се изтегли американският контингент от Афганистан. Това каза говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран оот АП.

"Съществува определена възможност, предвидена от командващия силите на САЩ и НАТО в Афганистан, генерал Скот Милър да продължим да подкрепяме афганистанската армия по начина, по който се сметне за най-добре", каза Джон Кърби. В същото време той подчерта, че няма да навлиза в никакви подробности.

САЩ ще останат в Афганистан на дипломатическо ниво

САЩ ще останат в Афганистан на дипломатическо ниво

Белият дом с нови планове за Кабул

Заместник-прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви на 29 април, че САЩ са започнали да изтеглят войски от Афганистан и че допълнителни сили и активи са изпратени в региона като предпазна мярка.

На 14 април 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън обяви плановете си да започне изтеглянето на американските войски от Афганистан през май и да го завърши до 11 септември 2021 г., въпреки че предишната администрация, водена от Доналд Тръмп, подписа мирно споразумение с талибаните през февруари 2020 г. в Доха и изтеглянето беше предвидено за месеци по-рано - 1 май 2021 г.

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

Изтеглянето трябва да приключи до 11 септември

Това отлагане от постигнатите споразумения предизвика рязко недоволство от страна на талибаните, които всъщност заявиха, че в този случай те се считат за свободни от поетите задължения по Споразумението от Доха.