Европейските съюзници на САЩ в НАТО призоваха Вашингтон да отложи изтеглянето на американските войски от Афганистан, за да имат страните достатъчно време да изведат своите контингенти от азиатската страна, както и нужната им подкрепа за това. По-рано американските власти обявиха, че изтеглянето може да приключи най-рано до 4 юли, пише "The Wall Street Journal".

По информация на изданието, американската страна е отговорила, че може да отложи операцията "с две седмици или по-дълго", за да отговори на апела на съюзниците.

През миналия месец президентът Джо Байдън нареди изтеглянето да приключи до 11 септември, въпреки че според военните специалисти това може да стане към началото на лятото.

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

Изтеглянето трябва да приключи до 11 септември

Според източници на WSJ, европейските страни са обезпокоени от позицията на Турция. В продължение на години Анкара носеше отговорността за сигурността на летището в Кабул и планираше да запази военното си присъствие там поне до извеждането на коалиционните сили. Сега Турция разглежда и възможността да изтегли военните си заедно с другите страни от Алианса.

Според изданието, ако афганистанската столица и летището й бъдат лишени от сигурността, гарантирана от международните сили, това би могло да накара някои западни държави да затворят посолствата си в Афганистан.

Водената от САЩ коалиция на НАТО, включваща контингенти от над 20 страни, след принципа "заедно влизаме, заедно излизаме" по отношение на мисията си в азиатската страна, която продължава близо две десетилетия.

И след изтеглянето САЩ ще оказват подкрепа на армията на Афганистан

И след изтеглянето САЩ ще оказват подкрепа на армията на Афганистан

Обещание от Пентагона